Alla inlägg under januari 2013

Av stallneshime - 19 januari 2013 10:06

 

En liten miniatyr almanacka är hur bra som helst. Liten och lätt, rymms att ta med i innerficka, väska. En stor variant kan fort bli liggandes hemma. Skriver dagligen ner några rader i den, korta små stödord. Så håller man lätt koll på när man vaccination, hämtade spån, körde/red eller annat små kom ihåg. Roligt att bläddra tillbaka och se vad man gjort, veckorna går ju så fort.

Av stallneshime - 18 januari 2013 13:07

Det är kallt ute! -25 grader kallt. Fast mig berör det inte så mycket, jag är nämligen sjuk och går inte alls ut. Det är T som fått göra stallet de senaste dagarna.


Ponnyakuten har börjat, tack Stina för tipset! Nu har jag kunnat se det i efterhand.


Som alla andra sesonger när detta program visas så uppstår massor av känslor då jag ser ponnyakuten.       Jag förundras hur föräldrarna tänkte då dom köpt för stora, för svåra ponnys till sina barn. Sedan att inte föräldararna många gånger inte kan någonting om hästar gör ju inte saken bättre då dom därför inte kan hjälpa sina barn & ponnyn. Jag förstår inte?! Djur är inga leksaker, stallet är ingen "barnvakt" för ett barn/ungdom. Men, men det är kanske inte meningen att man ska förstå sig på allting!!


Som många andra redan berört på flera forum så skulle det vara lite roligt att ha en vuxen version av ponnyakuten. Vem vet dom kanske startar en hästakuten så vuxna människor för hjälp att lösa sina "hästproblem".



Av stallneshime - 13 januari 2013 16:16

Ok! Gör ett nytt försök att ge 3 positiva saker som jag upplevet i dag.


* Bakat & bjudit på fika. Alltid roligt att bjuda på hembakt fika.

* Trotsat kylan flera gånger i dag, fast jag gärna hade velat vara inne. Tänkt positivt att det är bara att klä sig & därav faktiskt varit ute längre tid & mer än vanligt trots -20 grader.

* Lärt mig några nya engelska glosor genom att förhöra döttrarna på engelskan.


Veckans bästa köp: var hönäten! I natt tittade jag på monitorn kl 04.00 och hästarna hade kvar mat i påsen. Alltså samma mängd mat men massor av timmar fler ät och tuggtimmar. Varför har jag inte köpt såna nät tidigare?!


Veckans överraskning: T hade köpt mig ett par tjocka vantar med en slags gummering. Så här långt nöjd med dom. Väldigt varma trots -20 grader kallt ute. Tack för dom!   

Av stallneshime - 12 januari 2013 16:38

Intressant med mental coaching. I dag när travet visats på tv var det en gäst som är framgångsrik mental coach. Han gav lite handfasta tips. Detta är några. Jag tänker efter varje grej skriva mina egna tankar om var & en av "pepptankarna".


Man ska vara tacksam - jodå, visst är jag tacksam över att hästarna är friska för tillfället. Glad av Rejsa utvecklas osv. Men det liksom ligger och skvalpar bland alla andra intryck under dagen. Inte så att jag medvetet går omkring och är tacksam liksom. Inte förrän något händer i vardagen av negativ utgång så kanske man fattar mellan varven att man ska vara glad & tacksam över väldigt mycket i livet.


Säga 3 saker som man gjort bra i dag - *tänker* jadu det var inte lätt. hmmm *tänker* ja just det ja. Man förväntar sig nästan att man ska ha uppfunnit hjulet igen för att dagens 3 goda gärningar ska gå att plocka fram......helt galet att det här var så svårt!


Utvärdera det man gjort - jo utvärdera kan man väl göra och det är väl nu det typiska negativa tankarna kommer in. När man ska utvärdera så är det ju så svårt att fokusera på det positiva, man drar fort fram det negativa/dåliga/misslycknden. Det här kräver träning!!


Njuta av framgång - Det kan jag uppriktigt säga att jag var förrut! Inte på det sättet att det var fest, utan jag kunde känna en äkta, värmande glädje och jag tillät mig att känna mig som "en kung" just för den dagen om man gjort något riktigt bra.


Sedan ska jag inte förglömma att jag hade den närmaste och största coachen förrut. Nämligen mamma. Fanns ingen som kunde uppmuntra & peppa en som mamma!! Hon fanns alltid där, ja hon finns fortfarande där. Fast nu med 43 mil hem så vill man inte alltid ringa "å gnälla".


Mental coaching är nog inte så dum grej egentligen.

Av stallneshime - 12 januari 2013 08:44

Tittade på monitorn klockan 03.00 i natt och ser att hästarna knaprar hö!! Jippi, vad glad jag blev. Klockan 06.00 i morse när T var nervar det dock slut i näten. Men det innebar att de haft sysselsättning i 9 timmar i alla fall!!


I vanliga fall har det varit uppätet efter 2 timmar......!


Så det var en bra inledning & mycket positiv första upplevelse.  

Av stallneshime - 11 januari 2013 18:08

 


Slow fwwding nätet som jag beställt. Få ser hur det kommer fungera?!

Av stallneshime - 11 januari 2013 16:22

Från i kväll hör jag till skaran som ger mina hästar slow feeding. Man är så bunden av att ge sina hästar mat nu och då. Dessutom finns det hästar hos oss som man kan kalla lättfödda här hemma i stallet.


T vägrar att ställa ut en bal i hagen. Han tycker att det är höjden av slöhet att ställa ut en bal i hagen och bara skära av toppen. Han vill kontrollera fodret, se till att allt foder luktar bra, ser bra ut osv. Och visst T har inte många bestämda åsikter (i förhållandevis till mig då  ) så när T säger något - då bör man (jag) lysssna.


Så nu ska jag prova detta!


2 st slow feedingnät har jag köpt. Jag beställde dom i förrgår kväll och i dag kunde jag hämta dom på posten! Snacka om snabb leverans!!

Av stallneshime - 9 januari 2013 11:21

Känns inte som att det händer något speciellt, men ändå är det precis tvärt om.


Mycket av tiden ägnas åt Rejsa. Klok & snäll tjej, fin och trevlig häst att hålla på med. Verkar ha pappa TS lynne.


Vi ska nu börja tömköra henne. För blir hon kvar på gården har jag planer på att utveckla henne inom många olika disipliner. När dom är så här små går det ju så väldigt lätt att lära dom saker. Vi får se, hittar vi rätt hem åt henne så säljs hon, annars så får hon väl vara kvar på gården.


Rejsa är nu avvand från Gulla. Ser ut som att Gullan är nöjd att få sova ensam i boxen, äta sin egen mat och få sin egen tid. Gullan har varit en mycket bra mamma. Hon hade lätt fölning, mycket mjölk, tar hand om sitt föl bra. Fostrar det med kärleksfullhet, men ändå sagt till Rejsa om inte gillat något.


Snöandet har upphört och jag kan väl inte tänka mig att det finns någon hästägare som bor i detta område som klagar över det väder vi nu haft några veckor. Ca -10 grader, superfina körvägar med tjockt snötäcke som gör dom underbara att åka efter. Idealist vädet!!


Stallbygget går lite på sparlåga just nu.


Det är ganska behagligt hästliv just nu & skönt att vardagen efter alla festligheter är över för denna gång.

Ovido - Quiz & Flashcards